خشک کردن گردو به جهت جلوگیری از کپک زدن و تثبیت وزن آن انجام شده و اگر این کار به درستی انجام نشود، مغز گردو سیاه شده و از کیفیت آن کاسته می شود. گردو بعد از برداشت باید خشک شود تا ماندگاری بیشتری داشته باشد. خشک کردن گردو دو مرحله دارد، یک مرحله خشک کردن خود گردو و مرحله دیگر خشک کردن مغز گردو است. خشک کردن گردو با پوست مخصوص زمانی است که پوست سبز آن را جدا کرده اید و قصد دارید با پوست داخلی آن را انبار کنید. برای اطمینان از خشک شدن گردو ها میتوانید آنها را کنار گوش خود تکان دهید و اگر صدایی شبیه به تکان خوردن در آن شنیدید، به این معنی است که گردو کاملا خشک شده است. شاید این سوال برایتان پیش بیاید که گردو ها را در آفتاب خشک کنیم یا سایه؟ در اینجا باید گفت هر چه نور متری به گردو ها بخورد، مغز آنها رنگ روشن تری خواهد داشت.
فهرست عناوین
خشک کردن گردو با پوست
خشک کردن گردو با پوست، بعد از مرحله ی جدا کردن پوست سبز آن اتفاق می افتد. برای جلوگیری از سیاه نشدن دست هایتان، از دستکش استفاده کنید. هنگام جدا کردن پوست سبز گردو، مراقب باشید به گردو آسیبی وارد نشود چون کیفیت آن به شدت نزول پیدا خواهد کرد. مرحله بعدی شستن گردو ها قبل از خشک کردن آنهاست. وقتی گردو ها را در سطلی پر از آب بریزید، تعدادی از آنها که روی سطح آب می مانند مرغوبیت کمتری داشته و نشان از پوک بودن آنها می دهد. گردوهایی که زیر آب اند و چگالی بیشتری دارند، مناسب خشک کردن هستند. بعد از آبکشی، آنها را به مدت حداقل دو هفته روی پارچه بریزید تا خشک شود. تابش مستقیم نور خورشید بر روی گردوها باعث تیرگی گردو و پایین آمدن کیفیت آنها می شود. بعد از گذشت زمان مناسب، گردو ها را بررسی کنید تا از خشک شدن آنها بدون خرابی مطمئن شوید. گردو های خشک را می توانید در فریزر تا دو سال نگه دارید. با توجه به قیمت گردو تازه خشک کردن یکی از راه های مقرون به صرفه برای نگه داشتن طولانی مدت محصول است.
خشک کردن مغز گردوی تازه
خشک کردن مغز گردو، نیازمند جدا کردن پوست آنها در مرحله اول است. پوست کردن گردو باید طوری باشد که مغز ها خرد نشده و آسیبی به آنها وارد نشود. برای نرم شدن پوست گردو میتوانید مدتی آنها را در آب قرار دهید تا راحت تر مغز شود. پس از جدا کردن مغز گردو، نوبت به خشک کردن آنها می رسد. حداکثر دو ساعت برای خشک شدن آنها لازم است. مغز گردو ها را مدام چک کنید تا از خشک شدن کامل آنها اطمینان حاصل کنید. محل نگهداری مغز ها، باید سرد و خشک بوده و رطوبت نداشته باشد.
روش های خشک کردن گردو تازه
روش های خشک کردن گردو بسته به شرایط شخصی که بخواهد گردو ها را خشک کند و اینکه چه امکاناتی درد دسترس دارد متفاوت است. خشک کردن در سابه ( راحت ترین و در دسترس ترین راه )، خشک کردن با دستگاه خشک کن، خشک کردن در آفتاب ( که توصیه نمی شود ) از جمله روش های خشک کردن گردو هستند. برای خشک کردن گردو در سایه، آنها را روی پارچه ای پهن کرده و روزانه آنها را زیر و رو کنید تا از رشد قارچ جلوگیری شود. این فرایند یک هفته تا ده روز زمان می برد. اگر دستگاه خشک کن خانگی یا صنعتی داشته باشید، لازم است دمای آن را روی 38 درجه گذاشته و در کمترین زمان گردو ها خشک می شوند. کسانی که فروش عمده گردو انجام می دهند، از این روش برای افزایش سرعت کار خود استفاده می کنند. خشک کردن گردو ها زیر نور آفتاب سرعت بالایی دارد اما باعث از بین رفتن مغز آنها شده و همچنین از کیفیت آنها کاسته خواهد شد.
خشک کردن گردو تازه به روش صنعتی
خشک کردن گردو به روش صنعتی،به گونه ای است که پس از جدا کردن پوست سبز، گردو ها را در اتاقی قرار داده و گردو ها را بر روی تور مشبک می ریزیم. تور مشبک باعث می شود هوا به خوبی از زیر آنها عبور کند. استفاده از دستگاه های حرارتی و پنکه در این روش رایج بوده و گردو ها یکروزه خشک خواهند شد. با توجه به خواص گردو این روش در نگهداری طولانی مدت و استفاده از مزایای آن کارآمد است.
خشک کردن گردو در خانه
خشک کردن گردو در خانه در صورتی ممکن است که حجم گردو ها کم باشد. برای این کار قسمتی از خانه که تهویه مطبوعی دارد را انتخاب کرده و گردو ها را روی ملحفه ای می ریزیم. اگر گردو ها را در فضای آزاد مثل حیاط خانه قرار داده اید تا خشک شوند، باید دقت کنید در صورت بارش باران اتفاقی برای آنها نیفتد و خیس نشوند. هر چند روز یکبار لازم است گردو ها را جا به جا کنید تا همه ی قسمت های آن خشک شود.
نکات مهم در خشک کردن گردو
نکات مهمی که در خشک کردن گردو لازم است رعایت شود به شرح زیر است:
- حداکثر دمای محیط در زمان خشک شدن گردو ها 25 درجه سانتیگراد است.
- از خشک کردن گردو در محیط های خیلی تاریک و مرطوب خودداری کنید.
- قرار گرفتن گردو ها در معرض نور مستقیم خورشید باعث سیاه شدن آنها می شود.
- زمانی که گردو ها را روی پارچه ریختید، باید بین آنها طوری فاصله باشد که هوا از بین آنها عبور کند.
- اگر گردوها به صورت کامل خشک نشده باشد و اقدام به ذخیره آنها بکنید، باعث کپک زدن آن میشود.
- برای اطمینان از خراب نشدن مغز گردو ها، هر چند روز یکبار چند عدد از آنها را بشکنید.
- از قرار دادن گردوها در کیسه پلاستیکی خودداری کنید.
وزن گردو بعد از خشک شدن چقدر است؟
وزن گردو متناسب با نازک یا ضخیم بودن پوست آن متفاوت است اما به طور کلی هر 100 عدد گردو، یک کیلوگرم وزن خواهد داشت. هر یک کیلو گردو نیز حدود 450 گرم مغز در اختیار شما قرار خواهد داد. گردو های خارجی مقدار مغز بیشتری پس از خشک شدن خواهند داشت. گردو هایی که هنوز پوست سبز دارند، به ازای هر ده کیلوگرم گردو با پوست سبز، در حدود دو کیلوگرم گردو با پوست قهوه ای بدست آمده و همچنین در حدود 900 گرم مغز خواهید داشت.
مغز گردوی خیس را چگونه خشک کنیم؟
مغز گردوی خیس اگر در بازه زمانی مناسب خشک نشود، کپک یا بوی بد خواهد گرفت و قابل نگهداری برای مدت زمان بالا نخواهد بود. برای خشک کردن مغز گردوی خیس لازم است از یک سینی یا پارچه تمیز استفاده کنید و به مدت یک الی دو روز با توجه به شرایط دمای محیط، مغزهای خیس گردو را در معرض آفتاب قرار دهید تا کمی گردوها خشک شوند. سپس آن را به سایه منتقل کنید و تا خشک شدن کامل مغز ها به آن فرصت دهید.
گردو را در آفتاب خشک کنیم یا سایه؟
خشک کردن گردوی تازه در مجاورت مستقیم آفتاب منجر به تیره شدن مغز آن می شود. بهتر است مغز خیس گردو را در محلی که نه آفتاب مستقیم دارد و نه به طور کامل سایه است خشک کنید تا در نهایت گردویی خشک با مغز سفید داشته باشید. بهتر است محلی را برای خشک کردن گردو انتخاب کنید که نور ملایمی دارد و آفتاب مستقیم به گردوها نمی تابد.
سخن پایانی
خشک کردن گردو فرایندی ساده و در عین حال حساس بوده و انتخاب روش مناسب برای خشک کردن آنها در نتیجه گیری نقش مهمی خواهد داشت. با رعایت نکات ریز در این فرایند، محصولی خوش طعم و با کیفیت بدست می آورید. برای سالم ماندن گردو ها تا مدت طولانی باید آنها را خشک کنید.